Cine sunt eu? Cine este Ovidiu Muntean? :)

Ovidiu Muntean este un pasionat de tehnologie și design, cu experiența în mediile profesionale de producție software pentru afaceri și cu o înțelegere clară a procesului de dezvoltare a unui sistem informatic complex care să deservească în egală măsura atât business-ul cât și utilizatorul, cel care interferă zilnic cu acest sistem.

Am fost programator, arhitect software și designer de interfețe grafice iar din 7 martie 2019 sunt și antreprenor. Ce m-a determinat să îmi încep propriul business?

Nu cred că greșesc dacă spun că multe din sistemele informatice disponibile pe piața sunt “stufoase”, dificil de înțeles și utilizat, cu interfețe depășite tehnic și moral. Asta se întâmplă pentru că primează nevoia de business iar partea de design este redusă la minim din lipsă de experiența sau pentru că nu generează un profit imediat. Suntem orientați către profit însă câtă atenție acordam omului? Celui care trebuie să utilizeze acest sistem informatic zilnic?

Am întâlnit situația asta de prea multe ori de-a lungul anilor, motiv pentru care am hotărât să fac ceva diferit: crearea de software user-friendly cu design modern, care să nu copleșească utilizatorul și care să fie perceput ca un instrument ce îi ușurează munca, fără să diminueze complexitatea tehnica a sistemului.

Dar hai sa vedem cum a început totul…

Primii pași

Mi-am descoperit pasiunea pentru informatică în clasa a 7-a, la 13 ani. Acum 29 de ani. La finalul unei culegeri de matematică erau câteva pagini de programare în Basic. A fost ceva care a făcut clic. Nu avem un calculator, așa că scriam cod pe foaie. Primul calculator a fost unul făcut din cartoane și funcționa doar la mine în imaginație.

Liceul

Primul calculator real pe care l-am avut a fost un CIP (varianta românească de ZX Spectrum) care se conecta la televizorul alb negru cu tub.

În clasa a XII-a am reprezentat județul Caraș Severin la o tabără de informatică la Gălăciuc, eram singurul din județ acolo, cu o aplicație care simula grafic în 2D modul de funcționare al motorului Diesel în 4 timpi. Lucrarea de final de liceu a fost o aplicație care desena grafice 3D pentru funcții de 2 variabile.

Facultatea

Am absolvit cu nota maximă facultatea de Științe Economice. Am dat licența din informatică economică. Proiectul de licență a fost o aplicație care făcea prognoza riscului de faliment. A fost senzația anului, am absolvit cu nota maximă.

Primele uși la care am bătut

După facultate, chiar daca nu terminasem informatica, îmi era foarte clar că asta vreau sa profesez mai departe. Entuziasmul era la cote maxime. Așa că au început primele interviuri la primele firme de soft din Timișoara. Eu eram din Reșița, un drum la un interviu în Timișoara însemna 3 ore dus cu trenul și alte 3 ore întors, adică o zi întreagă pe drumuri.

Primele experiențe

În 2001 când am terminat eu facultatea se punea foarte mare accent pe studiile terminate. Primul interviu la care am participat era pentru o poziție de grafică 3D. Imaginează-ți entuziasmul când pentru interviu m-am pregătit cu varianta Windows a proiectului meu de absolvire al liceului, cel cu graficele 3D de 2 variabile. Și entuziasmul intervievatorului a fost la aceleași cote până m-a întrebat ce am absolvit, moment în care s-a năruit castelul de nisip pe care tocmai îl construisem. Îmi spunea pe atunci: ne pare rău, dar nu avem niciun post pentru studiile tale, căutam absolvenți de informatică.

În momentul acela mi-am dat seama că lipsa facultății de profil urma să fie o încercare foarte dură pentru mine. Aveam două opțiuni: să renunț sau să merg mai departe până la final și după el. Cum la mine în vocabular cuvântul „a renunța” nu era încă inventat, am ales să merg mai departe, într-o misiune căreia nimeni nu-i dădea pe atunci nicio șansă.

Începuturile versiunea 2.0

Am început un program infernal de studiu. Și până atunci învățasem foarte mult, dar de atunci, tot timpul pe care îl aveam disponibil fizic l-am investit în studiu. Fără să mă menajez. Voiam neapărat sa lucrez în domeniul ăsta.

Ascensiunea

A început în septembrie 2004 când m-am angajat ca administrator de sistem la fostul combinat siderurgic din Reșița, proaspăt achiziționat de corporația TMK, liderul mondial în producția de țevi. Odată cu achiziția a început un plan amplu de restructurare și modernizare, plan care includea și proiectarea de la zero a unui sistem informatic integrat dezvoltat pentru specificul uzinei.

Într-un an de zile, datorită faptului că am avut posibilitatea să arăt ce știu, am ajuns din administrator de rețea – programator în cadrul sistemului ERP și la scurt timp arhitect software, designer de interfețe grafice și programator principal iar administrativ șeful serviciului de informatică. Până în octombrie 2013 când am plecat din Reșița și am devenit timișorean.

Timișoara

Începutul lui 2014 mă găsește în Timișoara la o companie cu profil de activitate „comercializarea de materiale de construcții si decorative (gresie/ faianța) și obiecte sanitare”, la departamentul de IT, dezvoltând module anexe ERP-ului pe care îl aveau achiziționat deja. Apoi am lucrat la altă companie unde am dezvoltat o aplicație Android anexă unui sistem informatic deja existent.

Din 2017 a urmat o perioada de freelancing pe diverse proiecte iar în martie 2019 am luat decizia de a structura toată experiența de până atunci și de a merge mai departe pe calea antreprenoriatului: IMAWO INC S.R.L., afacerea mea.

Sunt pasionat de cultura japoneza și am avut surpriza să constat că imawo exista și ca expresie în limba japoneza și se traduce prin “trăiește prezentul”.

Antreprenoriatul sau de ce mi-am început propria afacere

Toate experiențele prin care am trecut m-au adus aici, antreprenoriatul în cazul meu fiind o evoluție firească a unei povești de viață pline de provocări.

Ce am învățat din toată experiența asta? Că diferența de mentalitate și aptitudini este uriașă între un profesionist care lucrează ca angajat și un antreprenor. Este irelevant faptul că X sau Y de lângă tine au eșuat sau au reușit pe drumul de angajat sau antreprenor. Relevant este ce simți tu despre tine, unde te situezi tu.

Unii oameni pot fi angajați exemplari și pot să ajungă pe poziții înalte, cu multe beneficii. Daca un om de genul asta (care este construit mental și ca drum de viată să facă carieră ca angajat) își începe o cariera de antreprenor după regula “exemplului altora”, are mari șanse să eșueze.

Antreprenoriatul e un drum de viață, nu un upgrade de la statutul de salariat, pentru că am văzut nenumărate cazuri de antreprenori distruși de stres sau care câștiga și trăiesc mult mai prost decât un angajat mid-level din același domeniu.

Am început afacerea mea din dorința de a fructifica experiența de peste 14 ani din mediile corporate în dezvoltarea de sisteme informatice de business, prin construirea de software personalizat pentru antreprenorii care nu își permit costurile unui sistem informatic mamut.

Ce înseamnă asta pentru un antreprenor? Sunt o diversitate necuantificabilă de procese de business care pot fi eficientizate prin soluții informatice construite la cerere. Informatizarea înseamnă eficiență și securitate. Investiția în aplicații informatice la cerere este o investiție în propria afacere.

Proiectul de suport al antreprenorilor prin soluții informatice personalizate

De fapt și motto-ul firmei mele IMAWO INC SRL este: “Proiectul de suport al antreprenorilor prin soluții informatice personalizate”.

Așa a luat naștere un sistem informatic complex pentru evidența și gestiunea ofertelor, a necesarului de materiale și analiza financiară a lucrării pentru o firma din domeniul instalațiilor în construcții și un alt sistem informatic pentru evidența, plasarea și gestiunea comenzilor pentru o fabrică de sticlă.

Pe lângă software-ul dezvoltat la cerere pentru Windows, Android și iOS, ne-am specializat și pe dezvoltarea de website-uri premium de prezentare și magazine online. Detalii despre ce facem puteți regăsi pe website-ul nostru: https://imawo.ro și pe pagina noastră de FB: IMAWO INC pe care vă invit să o vizitați!

Provocările

Cea mai mare provocare pe care am întâlnit-o a fost rezistența la schimbare derivată din “daca merge așa cum e, de ce să schimbam?” Sunt mulți clienți care sunt descurajați de conceptul de sistem informatic din cauza structurilor greoaie care necesita adaptări ulterioare. Aplicațiile noastre sunt ușor de utilizat și sunt create pentru nevoile clientului. Acest lucru înseamnă reducerea costurilor și a timpului pe care îl implică training-urile și implementarea efectivă a sistemului.

Sunt domenii în care informatizarea este la un nivel care nu putea fi conceput acum câțiva ani, dar cererea de soluții informatice este mult mai mare decât oferta. Clienții vor soluții integrate, vor să își folosească telefonul, laptopul și calculatorul, totul ca parte a procesului de business și sunt dispuși să investească în dezvoltarea unor astfel de aplicații personalizate.

Evoluția constă în adaptabilitate, în capacitatea de a crea produse specifice nevoilor business-ului, ușor de implementat și utilizat. Noi putem face asta!

Cum creezi experiențe unice pentru utilizatori

Suntem o companie de software, însă IMAWO INC nu înseamnă doar tehnologie. IMAWO INC înseamnă ușurința în utilizare, eficienta și rezolvarea unei probleme de business ținând cont de factorul uman.

O experiență plăcută pentru utilizator este în momentul în care aplicația rulează în mediul în care el se simte cel mai confortabil, el nu mai are nevoie de manual de utilizare, interfața grafică este intuitivă și plăcută ochiului, aplicația e logică, iar pașii pe care trebuie să-i urmeze sunt naturali, în momentul în care simte că, utilizând-o, își crește productivitatea și devine mai eficient.

Complexitatea unei aplicații se mută. Se mută de la utilizator la programator. Se mută din interfața grafică în codul sursă. Poate că, pentru a face viața utilizatorului mai ușoară, o îngreunăm pe cea a dezvoltatorilor. Tehnologia trebuie să deservească utilizatorul, și nu invers. Tehnologia trebuie să fie o extensie naturală a individului, indiferent că vorbim de un PC sau de un smartphone.

Utilizatorul nu trebuie să fie sclavul tehnologiei, ci stăpânul ei, trebuie să simtă că o are sub control, nu că este controlat de ea. Orientarea corectă este către utilizator și către nevoile acestuia. Aplicația pe care o construim nu este decât o unealtă care să îi facă viața mai ușoară, cu ajutorul căreia să își termine cât mai rapid munca pentru a se putea dedica lucrurilor cu adevărat importante – familia, pasiunile, prietenii.

Astăzi, clienții iau tot mai multe decizii cu privire la ceea ce ei doresc să obțină de la soluțiile software pe care le folosesc. Având în vedere acest aspect, noi putem crea experiențe unice, adaptate fiecărui client.

În loc de final…

Am inventat computerele personale acum mulți ani cu scopul de a ne face viața mai ușoară, nouă și tuturor celor care le folosesc. Dar în loc să facem viața oamenilor mai ușoară, am sfârșit prin a obliga toți utilizatorii de tehnologie să devină mini-technicus.

E timpul să ne regândim strategia și să facem tehnologia să își îndeplinească scopul pentru care a fost creată: acela de a face viața oamenilor mai simplă, nu de a o transforma într-un calvar.

Sunt aproape 29 de ani de când informatica a devenit mai mult decât o parte din viața mea, ani în care am ajuns să fac în IT lucruri, pe care și eu la început, le credeam imposibile.

Trăim, gândim și visăm în culori. Iar eu cred că PC-ul, laptopul, tableta și smartphone-ul trebuie să facă la fel. Tehnologia trebuie să devină o parte din noi, să ne conecteze ca indivizi, ca oameni, ca societate. Și cel mai important, să ne atingă inimile. Pentru că dacă prin ceva poți atinge inima cuiva, posibilitățile sunt nelimitate!